O czym trzeba zawsze pamiętać

Chory na cukrzycę stosujący insulinę zawsze musi pamiętać, że podstawowym działaniem insuliny jest obniżanie poziomu glukozy we krwi. Dlatego duży posiłek musi być zawsze skojarzony ze wstrzyknięciem tego leku (bo hiperglikemia) i że każde podanie insuliny musi być skojarzone ze spożyciem w określonym czasie posiłku (bo hipoglikemia). Szczególnie niebezpieczne dla chorego na cukrzycę może być zbyt duże obniżenie poziomu glukozy we krwi. Chory na cukrzycę, stosujący insulinę powinien zawsze mieć „pod ręką” dodatkową kanapkę, owoc lub np. soczek w kartoniku, których spożycie zapobiegnie wystąpieniu objawów neuroglikopenii (objawów niedoboru glukozy w mózgu).Jeżeli objawy takie czasami występują, chory powinien mieć przy sobie np. karteczkę z odpowiednią informacją. Pozwoli to na szybkie udzielenie właściwej pomocy.