Według badania przeprowadzonego w 2011 roku, na świecie jest 347 milionów chorych na cukrzycę, z czego 90 procent mają typu 2, której powikłania mogą powodować szereg problemów zdrowotnych, od ślepoty do amputacji kończyn. Szacunki mówią, że już w 2030 r będzie cukrzyca zajmie siódme miejsce na liście przyczyn zgonów. Przedwczesna umieralność spowodowana cukrzycą związana jest przede wszystkim z problemami sercowo-naczyniowe, które są konsekwencja rozwoju cukrzycy.

Cukrzycy typu 2 można w większosci przypadków skutecznie zapobiegać stosując się do założeń zdrowego stylu życia, który jest również jednym z filarów leczenia. Poprzez utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi i kontroli stężenia lipidów (cholesterolu, triglicerydów) oraz ciśnienia krwi, możemy spowolnić jej rozwój i wszelkie związane z cukrzycą komplikacje, jeśli będziemy trzymać się odpowiednich zasad dietetycznych oraz regularnej aktywności fizycznej, w ścisłej współpracy z lekarzem. Możemy również znacznie poprawić swój stan zdrowia za pomocą naturalnych składników. Zobaczmy, na które warto zwrócić uwagę.

Koenzym Q10 w walce z cukrzycą

Podczas badań klinicznych u pacjentów z cukrzycą typu 2 podawano dzienną dawkę 200 mg koenzymu Q10 oprócz normalnie zażywanych leków przez okres 3 miesięcy. Wyniki są obiecujące, ponieważ zaobserwowano znaczące zmniejszenie wahania poziomów cukru we krwi (HbA1c i albuminy glikowanej).

Poprzednie badania również opisywały korzystny efekt podawania koenzymu Q10 na kontrolę glikemii w dziennej dawce 120 mg. Według tych badań przeprowadzonych z udziałem pacjentów z chorobą naczyń wieńcowych serca, taka dawka koenzymu Q10 była skuteczna nie tylko w zmniejszaniu ciśnienia tętniczego, ale również wywarła korzystny wpływ na wydzilanie insuliny i poziom cukru we krwi. Ponadto, również  zmniejszyły się patologiczne, typowe dla cukrzycy, poziomy lipidów i to w ciągu 8 tygodni.

Korzystny wpływ suplementacji witaminy D z dzieciństwa

Poprzez zapewnienie odpowiedniej podaży witaminy D dla kobiet w ciąży i noworodków, możemy przyczynić się do późniejszego zdrowia dzieci, ponieważ niedobory witaminy D w trakcie ciąży zwiększają ryzyko cukrzycy typu 1 oraz cukrzycy młodzieńczej. Właściwe spożycie witaminy D jest równie ważne w pierwszych latach życia. Według badań, jeśli właściwy poziom witaminy D utrzymuje się w dzieciństwie może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 1 aż o 78 procent. Z drugiej strony, na podstawie tych badań, wydaje się, że niedobór witaminy D u dorosłych zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2, dlatego warto pamiętać, aby regularnie przyjmować witaminę D. Ponadto, niedobór witaminy D to 2,5-krotnie większe ryzyko zawału serca, który jest częstym powikłaniem cukrzycy.

Acai – korzystny wpływ na metabolizm cukru

Acai ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, dotyczący wielu aspektów; jednym z najbardziej popularnych jest to, że korzystnie wpływa na metabolizm cukru.

Według badań klinicznych przeprowadzonych w 2011 roku, nawet miesięczne spożywanie acai miało niezwykłe oddziaływanie na metabolizm osób dorosłych z nadwagą i otyłością. Pod koniec leczenia u pacjentów przyjmujących 200 mg acai na dobę, stężenie cholesterolu całkowitego i LDL (ale nie HDL, czyli “dobrego cholesterolu”), poziom trójglicerydów i poziom cukru mierzonego na czczo we krwi znacznie się zmniejszyły. Ponadto okazało się, że acai zmniejsza się również poziom cukru we krwi po posiłku. Innymi słowy, zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Oprócz wspierania metabolizmu krwi, zdolność acai do redukcji  poziomów lipidów we krwi jest również korzystne, ponieważ chorzy na cukrzycę często mają problemy z tymi wartościami, cierpiąc na towarzyszące cukrzycy choroby układu krążenia.

Diagnoza cukrzycy, zespołu metabolicznego i oporności na insulinę to nie koniec świata. Przywiązując właściwą uwagę do porad lekarza i ekspertów żywieniowych i korzystając z niektórych naturalnych metod, można skutecznie walczyć, nawet z choróbami przewlekłymi.

źródła:

Danaei G, Finucane MM, Lu Y, Singh GM, Cowan MJ, Paciorek CJ et al. National, regional, and global trends in fasting plasma glucose and diabetes prevalence since 1980: systematic analysis of health examination surveys and epidemiological studies with 370 country-years and 2.7 million participants. Lancet, 2011, 378(9785):31–40.; Global status report on noncommunicable diseases 2010.Geneva, World Health Organization, 2011.; The reduced form of coenzyme Q10 improves glycemic control in patients with type 2 diabetes: An open label pilot study – Morito Mezawa Minoru Takemoto, et al. Biofactors. 2012 Nov-Dec;38(6):416-21.; Effect of hydrosoluble coenzyme Q10 on blood pressures and insulin resistance in hypertensive patients with coronary artery disease – RB Singh, MA Niaz, SS Rastogi, PK Shukla and AS Thakur Journal of Human Hypertension (1999) 13, 203–208; Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: A pilot study – Jay K Udani, Betsy B Singh, Vijay J Singh, Marilyn L Barrett, Nutrition Journal 2011, 10:45; Vitamin D supplementation in early childhood and risk of type 1 diabetes: a systematic review and meta-analysis – Zipitis CS, Akobeng AK., Arch Dis Child. 2008 Jun;93(6):512-7. Epub 2008 Mar 13.; Maternal Serum Levels of 25-Hydroxy-Vitamin D During Pregnancy and Risk of Type 1 Diabetes in the Offspring – Sørensen IM, Joner G, Jenum PA, Diabetes. 2012 Jan;61(1):175-8. Epub 2011 Nov 28., Vitamin D. 3rd ed – Feldman, D., Pike, J. W., Adams, J. S.: Academic Press,Amsterdam,Boston, 2011.