Cukrzyca przybiera rozmiary epidemii. Liczba osób, u których się ją diagnozuje rośnie lawinowo, ponieważ wielu z nas nawet nie wie, że nosi w sobie tę „słodko-gorzką prawdę”. Cukrzyca rozwija się skrycie i niepostrzeżenie, przez długi czas może pozostać niewykryta.
Mówiąc w uproszczeniu, cukrzyca oznacza przewlekłe zaburzenie przemiany materii, które wyraża się w trwale podwyższonym stężeniu glukozy (popularnie cukru) we krwi. Nasz organizm nie jest w stanie przyswoić glukozy dostarczanej wraz z pożywieniem (weglowodanami), jak ma to miejsce w przypadku osoby zdrowej. Ma to wiele niepożądanych dla nas następstw, którym należy bezwzglednie zapobiegać. Powinniśmy wiedzieć, że cukrzyca jest blisko zwiazana z poziomem insuliny we krwi. Insulina jest hormonem wytwarzanym w trzustce i pełni rolę instrumentu organizmu, za pomoca którego glukoza może być przyswojona do komórek, w których pełni role „paliwa”.
Słodka diagnoza Cukrzyca typu 2 jest wywołana nieprawidłowym działaniem insuliny w naszym organizmie. W początkowych stadiach cukrzycy stężenie insuliny we krwi może być prawidłowe lub nieznacznie podwyższone. Dopiero z czasem trwania cukrzycy ilość insuliny stopniowo zmniejsza się. Początki cukrzycy typu 2 są bardzo podstępne. Zazwyczaj nie występują żadne charakterystyczne objawy. Jedynie badanie poziomu glukozy we krwi pozwala na postawienie rozpoznania. W odróżnieniu od cukrzycy typu 1 skłonności genetyczne odgrywają tutaj większa role. Jeśli jedno z rodziców choruje na cukrzyce typu 2, to istnieje 40% ryzyko, ze dotknie ona również ich dzieci.
A zycie toczy sie dalej… Cukrzyca to nie koniec świata, jak uważa wielu z nas. Wiele osób cierpiących na nią może prowadzić życie tak samo, jak przed postawieniem diagnozy, choć z kilkoma zmianami i ograniczeniami. Uważa się, ze około 80% przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiec poprzez zmianę diety, zwiększenie aktywności fizycznej. Warto też sięgnąć po Diabetamid – suplement diety opracowany z myślą o osobach chcących zadbać o prawidłowy, fizjologiczny poziom glukozy we krwi. Polecany jest nie tylko osobom, u których zdiagnozowano cukrzyce typu 2, ale również tym, które postanowiły aktywnie zadbać o swoje zdrowie. A zdrowie mamy tylko jedno… Czy warto zatem ryzykować jego utratę?
Objawy, które powinny wzbudzić Twoją czujność, to m.in.: postępujące zmęczenie,nadmierne pragnienie, częste oddawanie moczu, zaburzenia widzenia, niewyjaśniony spadek masy ciała, stany zapalne narządów płciowych, stany zapalne skóry, trudności z koncentracją.
Co to jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to wskaźnik, który precyzuje, w jaki sposób dane produkty spożywcze wpływają na zmiany stężenia glukozy w surowicy krwi. W ten sposób możemy zmierzyć, jak szybko składniki zawarte w spożywanym pokarmie ulegają zamianie na glukozę krążąca we krwi.
Co w praktyce oznacza wartość indeksu glikemicznego w przypadku poszczególnego produktu?
Indeks glikemiczny można uznać za miarę szybkości z jaka po zjedzeniu danego produktu podnosi się poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym szybko uwalniają węglowodany, co powoduje szybki wzrost glukozy we krwi. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym uwalniają cukry powoli, a ich spożywanie nie wywołuje gwałtownych skoków glikemii.
Dlaczego jest to ważne?
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują u diabetyków trudne do opanowania wahania glukozy we krwi.
Słodko – gorzki rozrachunek
Cukrzyca wywołana brakiem lub nieprawidłowym działaniem insuliny to jedna z największych epidemii w dziejach ludzkości. Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje cukrzycy – typu 1 oraz typu 2. W obu przypadkach schorzenie to charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Skale problemu najlepiej obrazuje fakt, ze cukrzyca nazywana jest obecnie epidemia XXI wieku.
5% populacji swiata cierpi na cukrzyce,
5 posiłków w ciągu dnia powinien przyjmować diabetyk,
5 sekund – co tyle diagnozuje się cukrzyce u kolejnej osoby na świecie,
10 rok życia to najczęstszy wiek, w którym ujawnia się cukrzyca typu 1,
15 minut wysiłku wystarczy, aby zużyć glukozę zawarta we krwi,
20% – tyle wynosi ryzyko zachorowania dziecka, jeśli u obojga rodziców wykryto cukrzyce,
40 kcal zawiera 10 gram cukru (mała łyżeczka),
45 – 50% diety diabetyków powinny zajmować węglowodany,
50% wynosi ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2 u kobiet, które w czasie ciąży chorowały na cukrzyce ciążowa,
90% osób cierpiących na cukrzyce to osoby z cukrzyca typu 2,
1,5 miliona osób w Polsce ma wykryta cukrzyce,
7 milionów – o tyle co roku powiększa się liczba diabetyków na świecie,
30 milionów tyle, ludzi żyje na świecie dzięki przyjmowaniu insuliny,
366 milionów – według prognoz w 2030 roku tyle wyniesie liczba cierpiących na cukrzyce.